Proiecte

Transilvania interetnică

Prelegere și dezbatere istorică

„Transilvania interetnică” – ciclu de prelegeri istorice pentru clasele gimnaziale este un proiect educativ, care desfășoară dezbateri despre istoria interetnică a Transilvaniei bazată pe date și informații adunate din publicații de specialitate germane. Aceste dezbateri sunt prezentate și susținute de către jurnalistul Horia Krauss, președintele asociației, și se adresează copiilor din clasele cu predare în limba română, într-un cadru organizat în parteneriat cu școlile covăsnene. 

Aceste acțiuni sunt interactive și oferă posibilitatea creerii de dialoguri sociale, dar în același timp se organizează un eveniment cu invitații și premii pentru elevi. Astfel în trei școli gimnaziale din localitățile Sfântu Gheorghe (Colegiul național Mihai Viteazul) și Covasna (Școala gimnazială Avram Iancu) se vor organiza prelegeri cu elevi ca participanți activi.

Proiect realizat de Asociația interetnică Transilvania KULT 7
cu cofinanțarea Consiliului Județean Covasna

Revista Transilvania KULT

Revistă de cultură transilvăneană

Revista Transilvania KULT – 1.000 ani de cultură europeană va apărea în limba română, germană și maghiară și va cuprinde informații din Transilvania. 

Structura revistei „Transilvania KULT“ este constituită din rubrici, reportaje, fotoreportaje, interviuri și editoriale – teme care prezintă cu preponderență multiculturalismul regiunii interetnice geografice Transilvania pe mai multe axe, prin abordarea diverselor aspecte culturale, spirituale și sociale. 

Cugetări despre palincă

Carte – Seria Made in Transilvania

Scopul nostru prioritar este acela de a susține și promova tradițiile și valorile transilvănene, indiferent de limba vorbită, de confesiune sau orientarea politică. Ca atare, sub egida seriei culturale „Made in Transilvania” ne propunem editarea unor publicații și organizarea unor evenimente, care să prezinte constant valorile de orice factură din spațiul transilvănean. Prin intermediul acestei serii, facem referire la cultura, la arta culinară și meștesugul local dar și la oamenii transilvăneni, care duc mai departe povestea specială a acestui spațiu multicultural. Transilvania este o regiune cosmopolită, cu o istorie aparte și o mixtură socială impresionantă, vizibilă și astăzi în arhitectura unică. Proiectele noastre sunt dintre cele mai diverse și vizează promovarea identității noastre. 


 Primul proiect al seriei „Made in Transilvania“ este cartea-broșură „Cugetări despre palincă”.

„Cugetări despre palincă” prezintă povestea unei familii aflate în a patra generație de mici producători locali de palincă, avându-l ca protagonist pe Martin Ioniță din comuna Dârlos, județul Sibiu. Este vorba despre o carte editată într-un format de buzunar de o calitate deosebită, care prezintă povestea palincii transilvănene produsă după o rețetă tradițională păstrată secretă de patru generații. Povestea palincii se îmbină armonios într-un mod comic cu o culegere de cugetări plină de tâlcuri despre palincă. 

Transilvania celor trei vecini

Carte istorică pentru copii

Transilvania – Erdély – Siebenbürgen a fost numită de către popoarele vest-europene, timp de mai bine de o mie de ani, „țara misterioasă de dincolo de păduri” și, pe bună dreptate, ea își merită din plin denumirea, dar în același timp, tot ea, își îndură chiar și astăzi contrariile. Ca și călător pe pământul Transilvaniei devii brusc conștient, că te afli pe un pământ cultural străvechi, într-un spațiu european, în care rădăcinile strabat adânc trecutul… o regiune, unde tradiționalul încă există și este viu, dar unde dezvoltarea industrială modernă, poate că lasă astăzi urme mai dureroase decât oriunde altundeva.

Timp de mai bine de o mie de ani, Transilvania a fost influențată și impulsionată de intelectualitatea europeană, iar romantismul, goticul, renascentismul și barocul au înflorit la fel precum în țările occidentale. Marile curente intelectuale ale Occidentului, creștinismul, umanismul și reforma și-au găsit aici casa de bunăvoie iar de-a lungul timpului s-au format mari personalități, politicieni, prinți educați, poeți străluciți, oameni de știință și artiști.

Și toate acestea au fost posibile, căci forțele creatoare ale mai multor națiuni au lucrat inconștient împreună. Iar întâlnirea diferitelor influențe culturale și artistice a dus la o anumită „amestecare”, fără ca diferențele naționale să dispară vreodată! Cine nu a locuit în Transilvania nu va putea niciodată să povestească despre acest tărâm, căci numai cei ce simt și gândesc multicultural, știu povestea adevărata a țării de dincolo de păduri. Și aceștia sunt cei mai buni vecini: Nea Ion, Pișta bá și Onkel Hanzi…